Wat is het nadeel van een gietijzeren riolering?
Wat is het nadeel van een gietijzeren riolering?
Een belangrijk nadeel is het gewicht van het gietijzer. Door de grotere zwaarte moeten er ook extra eisen worden gesteld aan de ophanging en bevestiging van het gietijzer riool, anders is de kans op afbreken nog groter.
Ook kunnen onder invloed van water, lucht en uitwerpselen de binnenkanten van vaak zwaar aangetast en verroest raken. Door scherpe roestgaten verliest de rioolleiding de capaciteit tot doorstroming van de afvalstoffen. Daarnaast blijven vaak doekjes en toiletpapier e.d. hangen achter de roestige punten. Om een leiding te kunnen ontstoppen moet de gietijzeren riolering vaak inwendig gefreesd worden om de punten weer glad te schaven. Het risico hierbij is dat je op gedeeltes van de gietijzeren riolering met een dunnere wand mogelijkerwijs door de wand heen kunt slaan met de zware frees. Zeker in gebouwen met meerdere verdiepingen kan dit tot grote waterschade leiden.
Een gietijzeren riolering heeft nog een belangrijk nadeel; het is niet flexibel en heeft slechts een zeer kleine tolerantie op het gebied van verzakkingen e.d. Zeker in vergelijking met kunststoffen rioleringen als PVC die vaak tot 50 % wijzigingen op kunnen vangen. Een gietijzeren riolering zal in een dergelijk geval scheuren.