Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is een lekdetectie?

Wat is een lekdetectie?
Bij een lekdetectie wordt er gekeken of er sprake is van een lekkage, als u deze zelf niet kunt waarnemen. Een waterlek is een naar vochtprobleem. Het is ook niet makkelijk om het te zien omdat je het vaak pas merkt als het al wat schade heeft aangericht aan muren, vloeren of plafonds. Indien u vocht- of schimmelplekken heeft, dan kan dit duiden op een lek, of als u een steeds hogere factuur van uw waterbedrijf krijgt, kan dit er ook op wijzen dat er ergens een lekkage zit. In dat geval doe je er goed aan een lekdetectie te laten uitvoeren om het waterlek op te sporen en op te lossen.
Een waterlek kan op diverse plaatsen ontstaan. Denk aan, afvoerleidingen, badkamers, muren, balkons, verwarmingsinstallaties, waterleidingen, kelders, dakgoten en vloerverwarming. Indien u denkt dat u een waterlek heeft, kunt u een lekdetectie laten uitvoeren. Een specialist komt met apparatuur waarmee hij in staat is om lekken op te sporen die wellicht niet zichtbaar zijn.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het lek op te sporen. U kunt denken aan de volgende apparatuur:
Een infraroodcamera: Met een infraroodcamera kan een lek in de warmwaterleidingen opgespoord worden. De camera kan warmteverschillen waarnemen in vloeren en wanden. Het voordeel is dat de infraroodcamera door de muren kan kijken, dus hoeven er geen breekwerkzaamheden verricht te worden.
Ultrasone detectie: Hierbij wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven om vast te stellen waar een lekkage zit.
Vochtmeting / hygrometrie: Door de vochtigheid in materialen te meten en daarna op zoek te gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt, spoort men lekken op.
Druktest: De waterdruk in de waterleidingen wordt verhoogd en dan weer teruggebracht naar de normale druk. Indien de druk niet constant blijft, bevindt zich ergens een lek.
Elektro-akoestiek: Via deze methode wordt er op zoek gegaan naar ingebouwde en/of ondergrondse leidingen. Deze kunnen uiteraard ook voor een lekkage zorgen.
Endoscopie: Er wordt een kleine camera in de waterleiding geplaats. Zo kan er gekeken worden of er ergens een lekkage is.

Nadat de lekkage opgespoord is, moet de lekkage uiteraard ook nog worden opgelost en gedicht. Hoe het lek gedicht wordt, is uiteraard afhankelijk van het soort lek, maar ook van de grootte van de lekkage. Bij de meest gunstigste omstandigheden hoeven er geen hak of -breekwerkzaamheden gedaan te worden. Soms is dit echter wel noodzakelijk. Het kan voorkomen dat andere materialen ook zijn aangetast door de lekkage. Vervang of verwijder deze om verdere schade te voorkomen. Denk aan rot, vocht- of schimmelvlekken.

Waterschade kan tot hoge kosten leiden en ook het uitvoeren van een lekdetectie is niet gratis. Maar uiteraard wel nodig om het lek op te sporen.
U kunt in veel gevallen uw verzekering aanspreken, waterschade behoort bij uw brandverzekering. Uiteraard kijk de verzekeraar wel per situatie of er uitgekeerd gaat worden. Indien de lekkage zicht bevind achter een muur en dus niet goed zichtbaar, dan is de kans groter dat u recht op een uitkering heeft. Maar indien het waterlek wel goed zichtbaar is, dan kan het zijn dat u op uw verzekering geen aanspraak kunt maken. Dit kan zijn omdat nalatigheid bij onderhoud van de woning de lekkage heeft veroorzaakt of wellicht dat er met opzet een lekkage gemaakt is.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 69.609 aanvragen - Totaal 6.388 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6