Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Wat is de witte aanslag op de buitenmuur?

Wat is de witte aanslag op de muur en wat kan ik eraan doen?

De witte aanslag op de buitenmuur is salpeter aanslag. Deze wordt veroorzaakt door optrekkend vocht van grondwater dat via de bakstenen van de muur zijn weg omhoog probeert te zoeken. Het grondwater bestaat uit allerlei chemische elementen zoals ammoniak, kalk, zout, nitraatbacteriën, chloride en sulfaten. Vooral de ammoniak en de nitraatbacteriën zijn verantwoordelijk voor de chemische reactie. Door invloed van zuurstof vormt zich salpeter aanslag, ook wel kaliumnitraat genoemd. Het is een witte en harige uitslag. Tevens is het een minerale zout, welk zich voornamelijk op vochtige, slecht geventileerde muren afzet.

Over het algemeen is het zo dat een harder gebakken steen minder kans heeft of salpeteruitslag. Maar aan de andere kant is het zo, dan indien er aanslag zit op een hardere steen deze wel moeilijker te verwijderen is.

De aanslag van van salpeter, ook dus wel kaliumnitraat genoemd, is niet alleen een lelijk gezicht, maar het zorgt er ook voor dat het vochtprobleem in stand wordt gehouden. Zoals reeds vermeld is salpeter een minerale zout. Een van de belangrijkste eigenschappen van zout is, dat het vocht aantrekt. Vocht, dat zich als waterdamp in de lucht bevindt, wordt dus door het salpeter aangetrokken waardoor de muur nog vochtiger wordt. Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat er zich nieuwe salpeter gaat vormen op de muur. Het is dus van groot belang om om het salpeter van de muren te verwijderen. Dit kunt u zelf doen: Er zijn goed werkende middelen te verkrijgen waarmee je niet alleen de salpeteruitslag van de muur verwijdert, maar ook voorkom je dat er zich nieuwe salpeteruitslag zich vormt op de muren.
Deze stoffen zijn kant en klaar en kun je dus zelf aanbrengen op de muren. Het is niet alleen geschikt voor bakstenen, maar ook voor gipskarton, pleister, snelbouwblokken en metselwerk.
Indien salpeter aan de binnenzijde zit, dan moet de muur moet eerst kaal gemaakt worden van eventuele muurbekleding. Denk aan behang of verf. Dan dient u het aanwezige salpeteruitslag met een borstel eraf te halen of eventueel eraf te steken. Daarna kunt u de muur reinigen. Let op, het bestanddeel waarmee u de muur reinigt bevat zoutzuur. Draag dus handschoenen en een veiligheidsbril.


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 70.252 aanvragen - Totaal 6.390 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6